Achter de dijken aflevering 7: De gelukkige huisvrouw

In het KRO-NCRV programma Achter de dijken gaat presentator Leo Blokhuis op zoek naar de invloed van het calvinisme op onze volksaard. In hoeverre zijn soberheid, zuinigheid en de 'doe maar gewoon'-mentaliteit typische Nederlandse verschijnselen? In acht afleveringen onderzoekt Blokhuis de uitwerking van het calvinisme op o.a. de economie, de politiek, het gezin, het koningshuis en het Nederlandse landschap.  

Aflevering 7: De gelukkige huisvrouw

Nederlandse vrouwen zijn bijzonder. Koplopers als het gaat om deeltijdwerken. Maar liefst 75 procent van onze vrouwen werkt parttime en daarmee zijn we uniek in de wereld. De Nederlandse vrouw staat ook te boek als vrijgevochten, onafhankelijk en gelukkig. Leo Blokhuis peilt de stemming op de Libelle zomerweek en treft daar hoogleraar vrouwengeschiedenis Els Kloek: “Onze samenleving wordt bepaald door de koopman, de dominee en de huisvrouw. De Nederlandse vrouw is niet la mama, ze is geen prinses, ze is een maatje en manager van het gezin.”

Thuisblijven of deeltijdwerken en voor de kinderen zorgen maakt de positie van de vrouw kwetsbaar. Een derde van de gezinnen valt uit elkaar en het aantal vrouwen op topposities en in de politiek blijft achter. Is het calvinisme een zegen of de ramp geweest voor de vrouwenemancipatie?  

Leo Blokhuis zoekt antwoorden in het verleden en heden. Hoe denken jonge vrouwen en stellen over de rol van vrouwen binnen het gezin. Zijn er antwoorden te vinden bij een cursus huwelijksvoorbereiding waar jongeren zich voorbereiden op het huwelijk en hoe denkt de nieuwste generatie vrouwelijke studenten over hun toekomst. Domineesdochter, feminist en calvinist Ciska Dresselhuys duikt in het archief van de vrouwengeschiedenis en legt Calvijn langs de feministische meetlat. En wat hebben seksualiteit en Calvijn met elkaar gemeen? De kerkhervormer blijkt op seksueel gebied een vernieuwer. En in poptempel en voormalige kerk Paradiso bezoekt Leo Blokhuis een preekwedstrijd voor vrouwen. Vrouwen dagen elkaar uit met woorden.

Op 31 oktober 1517 spijkerde Maarten Luther zijn beruchte stellingen op de slotkerk in Wittenberg. De reformatie was een feit en zou een keerpunt in de Europese geschiedenis blijken. Nederland werd calvinistisch. In Achter de dijken volgen we het spoor terug naar de hervormers Luther en met name Calvijn. Wat is hun invloed geweest op ons leven en denken en op onze identiteit?

Meer informatie

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880