Persbericht

In het NPO 2-programma Chez Benali reizen schrijver Abdelkader Benali en zijn vrouw Saida in zes afleveringen langs de geuren, geheimen en verhalen van Marokko en zijn keuken. Hun culinair-historische ontdekkingsreis brengt het echtpaar langs de kleurrijke en bewogen historie van Marokko en laat hen bijzondere personen ontmoeten. In elke aflevering staat één gerecht centraal: van Arganolie tot Bastilla. In de eerste aflevering is dit Arganolie, het vloeibare goud van Marokko.

Van oudsher was de handel met de Marokkanen een riskante aangelegenheid. Het was Michiel de Ruyter die voor het eerst succesvol zaken in Marokko deed. In de 17e eeuw waren de Hollanders vooral geïnteresseerd in thee en peper, maar tegenwoordig is Arganolie een geliefd en hip exportproduct. De werkzame stoffen van deze olie schijnen zo bijzonder te zijn dat het voor zowel cosmetica als voor voeding een zeer gewild ingrediënt is. Sinds de filmsterren in Hollywood dit vloeibare goud hebben ontdekt, is de prijs ervan enorm gestegen.

Abdelkader en Saida hebben thuis een fles Arganolie staan. Ze willen graag weten waar het vandaan komt, waar het voor gebruikt wordt en hoe het gemaakt wordt. Voor het vinden van de antwoorden op hun vragen reizen ze daarom af naar het achterland van de havenstad Agadir, de enige plek ter wereld waar de Arganboom groeit. Maar de boom wordt bedreigd door geiten die alles kaal vreten en de oprukkende woestijn.

De Benali’s ontmoeten in deze aflevering een professor, een ondernemer en een kruidendeskundige, die zich alle drie inzetten voor het behoud van de Arganboom, het gebied, en de lokale bevolking.

Chez Benali, dinsdag 27 juni om 19.05 uur op NPO 2.
 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880