Persbericht

Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in “De 5 smaken van Joël” een verrassende ontdekkingsreis door de wereld van smaak. Waarom hebben we deze smaken, wat brengen ze ons en hoe kunnen we hen het best benutten? Van Hollandse suikerbieten tot Peruaanse limoenen, en van de Japanse liefde voor umami tot het Amsterdamse tafelzuur, een serie om je vingers bij af te likken.

Baby’s gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar Suriname, waar een van de bitterste groentes ter wereld - de sopropo -van kinds af aan een belangrijk deel van het eten vormen.

Evolutiebioloog Roy Erkens legt uit waarom onze verre voorouders de bittere smaken gingen eten. In ons eigen Hollandse dieet zijn we de bittere smaken ook gaan waarderen. Met koffie-expert Kees Kraakman onderzoekt Joël waarom we zo graag de dag beginnen met zo’n bitter drankje en Fenny van Wees neemt hem mee in de geschiedenis van het bittertje, van geneeskrachtig kruidenmengsel tot populair drankje.

Bittere smaken leren we waarderen, zeker als we het perfect in balans brengen met de andere smaken. Chefkok Leonardo Pacenti kan dat als geen ander en creeert het perfecte bittere gerecht.

De 5 smaken van Joël, 9 januari, 21.15 uur NPO 2

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880