Keuringsdienst van Waarde: Aardbeien

De zomer is aardbeienseizoen. Maar de Keuringsdienst van Waarde vindt de aardbeien niet meer zo smaken zoals vroeger. Waar je zoet en zacht verwacht, krijg je zuur en hard voor de kiezen. Wat is er met de aardbei gebeurd?  

Marijn duikt de keuken in met tv-kok en patissier Rudolph van Veen en denkt met weemoed terug aan de tijd dat het zomerkoninkje zo van de volle grond op je beschuitje belandde.

De aardbei van nu komt al lang niet meer uit de aarde. Teun gaat naar een aardbeienteler die zijn aardbeien in kassen opkweekt en proeft heerlijke zoete aardbeien. Waarom zijn ze dan in de supermarkt zo vaak zuur?

In het zuiden van het land groeit nog een enkel aardbeitje in de volle grond en Ersin bezoekt hier een teler. Een aardbei uit een kas kan volgens hem niet tippen aan zijn echte aard-aardbeien.

We zijn in Nederland kampioen aardbeienrassen bedenken en kweken. Daan bezoekt de veredelaar. Daar komt hij erachter dat de aardbei zoals wij hem kopen in de supermarkt niet op zijn best is. Supermarkten selecteren hun aardbeien op uiterlijk en houdbaarheid. Aardbeien worden daarom vaak onrijp geplukt. Na het plukken kleurt de aardbei nog wel roder, maar zoeter wordt hij niet. Smaak is in de aardbeienhandel een ondergeschoven kindje.

Keuringsdienst van Waarde, donderdag 14 september om 20.25 uur op NPO 3.