Keuringsdienst van Waarde: Ongefilterde pils

Een kijker heeft een vraag voor de Keuringsdienst. Amstel heeft nieuw pils op de markt gebracht; ongefilterd, rechtstreeks uit het vat, bier zoals voorheen alleen de brouwer het kon proeven. Maar de kijker brouwt ook en zijn ongefilterde bier ziet er heel anders uit. Hoe kan dat?

Daan gaat bier drinken in een café waar verschillende soorten bier wordt geschonken, ook ongefilterd. Maar dat bier komt van verschillende kleine Duitse brouwerijen, waar het bier traditioneel niet gefilterd wordt. Dat bier heeft een kortere houdbaarheid vanwege de reststoffen die achterblijven. Het valt op dat het ongefilterde pils van Brand en Amstel wel langer houdbaar is.

Maarten gaat op bezoek bij Schwester Doris Engelhard in het Duitse Mallersdorf. Ook zij maakt ongefilterd natuurtroebel bier. Ze vult het uit het vat, rechtstreeks af op de fles. Dat vindt zij belangrijk, je kunt zo onder andere het gist blijven proeven. Ook zij begrijpt niet hoe het ongefilterd pils van Brand en Amstel langer houdbaar kan zijn.

Bij Brand mogen we in de brouwerij kijken. De brouwer laat zien dat het ongefilterde pils inderdaad rechtstreeks uit de fles wordt afgevuld, alhoewel er voor de smaak nog wat koolzuur aan wordt toegevoegd. Maar hoe kan het dan zo lang houdbaar zijn?

Keuringsdienst van Waarde donderdag 9 november om 20.25 uur op NPO 3.