Vanaf 10 augustus 3 weken lang elke avond Penoza op NPO 3

In de aanloop naar Penoza IV (vanaf 13 september op NPO 3) start op maandagavond 10 augustus, 22.25 uur op NPO 3, de herhaling van de succesvolle Nederlandse misdaadserie Penoza I, II en III.  De KRO-serie Penoza won in de afgelopen jaren diverse prijzen, waaronder een Beeld & Geluid Award (voor Monic Hendrickx), De Zilveren Krulstaart (voor beste scenario), een Gouden Kalf (voor Monic Hendrickx) en een TV Beeld (beste bijrol). De serie is ook internationaal een succes. Het is verkocht aan diverse landen en als remake in o.a. de Verenigde Staten, Polen en Rusland uitgezonden.

Penoza I (vanaf 10 augustus)
Georganiseerde misdaad is mannenwerk. Slechts een hoogst enkele keer dringt een vrouw door tot de top van een misdaadsyndicaat. De hoofdpersoon in deze serie, Carmen van Walraven de Rue (Monic Hendrickx), is zo’n vrouw. Maar de rol die ze verovert, is niet de rol die ze voor zichzelf in gedachten had. Opgegroeid als dochter van een Amsterdamse penoze kent ze het milieu als geen ander, maar voor haar kinderen heeft ze een andere toekomst in gedachten. Als Carmen er in de eerste aflevering achter komt dat haar man (Thomas Acda) een groter aandeel in de misdaad heeft dan ze voor zichzelf durft toe te geven, dwingt ze hem met de onderwereld te breken.

Net als haar leven zich ten goede lijkt te keren, wordt haar man voor de ogen van hun jongste zoon geliquideerd. Het leven van Carmen verandert ingrijpend. Overal duiken schuldeisers op en bedreigingen aan haar adres volgen. Ook Justitie zet haar stevig onder druk; als zij getuigt tegen de compagnons van haar man garandeert Justitie haar bescherming.

Carmen wil niet leven als beschermd getuige, ver weg van haar familie en ‘vrienden’, en neemt daarom een drastisch besluit. Ze vecht zich een plek naar de top van de misdaad, waar niemand aan haar of haar gezin durft te komen. Alleen zo kan ze achterhalen wie verantwoordelijk is voor de dood van haar man. Maar al snel weet ze niet meer wie ze kan vertrouwen en vervagen de grenzen tussen goed en kwaad.

Penoza II (vanaf maandag 17 augustus)
In Penoza II zitten Irwan (Fedja van Huet) en zijn vader André de Rue (Tom Jansen) in de bak, in afwachting van hun proces. Maar zelfs vanuit de bak weet Irwan zijn zaakjes goed te behartigen. Hij heeft inmiddels een relatie met Carmen’s vriendin Hanneke (Peggy Jane De Schepper), terwijl Sandrina (Medina Schuurman) sinds de dood van haar man in een schuldsaneringsprogramma zit. Van Carmen (Monic Hendrickx) heeft niemand ooit meer iets vernomen. Iedereen gaat er dan ook vanuit dat zij een nieuw leven is begonnen, ergens in een exotisch oord. Maar de plek waar Carmen met haar drie kinderen een rustig bestaan probeert te leiden is dichterbij dan men denkt…

Penoza III (vanaf maandag 24 augustus)
Carmen staat aan het hoofd van een goedlopend imperium en ook thuis lijkt alles prima te verlopen. Ze woont met John (Eric Corton), Koen (Joost Koning), Boris (Stijn Taverne) en kleine Irwan in een mooi huis dat wel iets weg heeft van een fort. Nathalie (Sigrid ten Napel) en Lucien (Niels Gomperts) wonen samen in een pand in de stad. De drugslijnen en handel met Rosales (Gabriël Aguilera) lopen soepel, Reina (Eva van de Wijdeven) en Berry (Loek Peters) werken voor Carmen. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht en Carmen begint er al van te dromen zich terug te kunnen trekken. Lekker wat meer tijd voor zichzelf en haar gezinnetje en met het verdiende geld hoopt ze een sprong naar de ’bovenwereld’ te kunnen maken. Maar als er een runner wordt onderschept en een concurrent zich op haar markt begeeft, zit er niets anders op de touwtjes weer strak in handen te nemen.

Penoza I, II en III, vanaf 10 augustus, 22.25 uur, NPO 3.