Persbericht

In Puberruil Zapp ruilt de serieuze en wijze Hani met voetbalfanaat Coen. Hani is vanuit Syrië gevlucht naar Nederland.

Wijze Hani heeft al in meerdere landen gewoond. Hij heeft Syrische ouders, maar is geboren in Saoedi-Arabië. Zijn vader kon in dat land aan de slag als apotheker en het gezin heeft daar een aantal goede jaren gehad. Helaas hield de relatie tussen zijn ouder geen stand en op zevenjarige leeftijd is Hani samen met zijn moeder naar Syrië verhuisd. Hani zijn vader is achter gebleven in Saoedi-Arabië en dit betekende dat Hani zijn vader slechts 1 maand per jaar zag. Uiteindelijk is ook hij terug verhuisd naar Syrië. Toch heeft hij daar maar enkele maanden gewoond, want de situatie in het land verslechterde door de oorlog. Aan het begin van 2014 besloot Hani’s vader in zijn eentje te vluchten naar Nederland. Na een lange reis met verschillende vervoersmiddelen door Turkije, Italië en Duitsland heeft hij uiteindelijk Nederland weten te bereiken. “Ik had wel contact met mijn vader, maar heel weinig, omdat hij elke keer in een ander land was en geen vast nummer had waarop ik hem kon bereiken.” In september 2015 stond de jonge Hani voor misschien wel de grootste uitdaging van zijn leven: zijn moeder achterlaten in het oorlogsgebied en in zijn eentje de oversteek naar Nederland maken. “Soms werd mijn school beschoten door terroristen. En een paar kinderen uit mijn klas zijn overleden door bomaanslagen. Er was geen andere keuze dan te vertrekken uit Syrië.” Het leven van Hani in Den Haag bestaat uit school, de kerk en sporten. “Ik zat op een van de beste scholen in Syrië. Daar heb ik Engels leren praten en dat kwam goed van pas bij het leren van de Nederlandse taal. Sommige woorden lijken op elkaar.” Vriendelijke Hani wil later graag architect worden. Hij vindt de huizen in Nederland wel veel op elkaar lijken. Er mag meer variatie komen. Hani hoopt dat hij door deelname aan Puberruil Zapp bevriend wordt met de andere jongen, want hij zou graag een socialer leven in Nederland willen hebben.

Hani ruilt met molenaars zoon Coen. Hij woont met zijn ouders en tiener zus op een idyllisch stukje grond in Nederland, een mooi plaatje dat zo op een ansichtkaart kan prijken. De molen van de familie is niet per auto te bereiken, de laatste 300 meter moet je te voet afleggen en dat is gelijk het begin van de molenervaring. Eenmaal aangekomen vind je een prachtmolen met een 360 view van de omgeving. Natuur, weidsheid en rust vind je in Kinderdijk. De familie vindt het geweldig om op dit mooie stukje land te wonen, al geeft jongste telg Coen de voorkeur aan de stad. “Daar is zoveel meer te beleven”. Vooral Rotterdam heeft zijn voorkeur, want daar staat het stadion van zijn favoriete club Feyenoord. Coen en zijn vader wonen regelmatig een wedstrijd bij en daar maak je hem echt super blij mee. Zelf trapt hij ook een aardige balletje weg bij de voetbalclub van het dorp. Toch wil deze sportieve jongen geen profvoetballer worden. Hij heeft zijn zinnen gezet op de mariniers, omdat hij graag mensen wil helpen. Oudere broer Rik is Coens grote voorbeeld en alles is leuker met Rik erbij. “Ik ga regelmatig naar Rotterdam om lekker een dagje met mijn broer te gamen of we gaan de stad in. Ik vind het leuk om alle verschillende mensen in de stad te bekijken.” De mannen van het gezin houden soms ook een mannendag. Dan gaan zij met zijn drieën hout kloven en de broers helpen soms hun vader mee om de zeilen voor te leggen en de molen te laten draaien.

Wat zal architect in spe Hani van het leven in de molen vinden? Zal hij genieten van de natuur, het leven in een gezin en weet hij de molen draaiende te houden? Hoe zal het Coen vergaan in Den Haag? Hoe gaat hij het vinden in een huis met alleen een vader? Wat vindt hij ervan dat zij hebben moeten vluchten?

Puberruil Zapp, woensdag 5 april om 17.15 uur op NPO Zapp

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880