Jaïr Ferwerda

Jaïr Ferwerda
28 september 1976

Jaïr Ferwerda is politiek verslaggever in Den Haag, presentator en programmamaker. Voor het programma Jinek gaat hij elke dag op pad om nieuwtjes te verzamelen uit Politiek Den Haag. Voor KRO-NCRV maakte hij het programma De Rekenkamer en Jaïr in Goed Gezelschap.

Jaïr Ferwerda begon  in 1999 als redacteur en later ook als verslaggever bij de talkshow van Barend en Van Dorp. Na Barend en Van Dorp ging Jaïr in 2006 samenwerken met Wilfried de Jong. Met hem en Hugo Borst maakte hij onder andere de serie ‘Over vader en zonen’ voor de VPRO. In 2007 belde zijn vriend Frits Barend op dat ze iets nieuws gingen beginnen. Dat werd de tv zender Het Gesprek. Voor de zender maakt hij een aantal jaar het programma ‘Het Binnenhof van Jaïr’. Een wekelijkse zoektocht door de Haagse wandelgangen.

Hij maakte de afgelopen jaren 10 politieke documentaires voor de AVROTROS. Met hoofdrolspelers blikte Jaïr terug op belangrijke politieke gebeurtenissen en episodes. In NRC Handelsblad had Jaïr jarenlang een vaste societyrubriek en was hij voor de krant de stuwende kracht achter de 'Nacht van NRC'. 

In 2016 startte hij samen met Jeroen Smit en Sander Heijne een bedrijf, de journalistieke startup ‘Verhalenmarkt’. Het online platform koppelt journalisten en redacties in Nederland en Vlaanderen aan elkaar.

“Ik moet alles kunnen vragen - ook over moeilijke onderwerpen - maar de toon blijft optimistisch.”