Joris Linssen

Joris Linssen (Nijmegen, 1966)

Joris' loopbaan bij de televisie begint in 1991, als hij meedoet als kandidaat van de tv-kwis Ver van mijn Bedstrijd, bij de KRO. In de tweede ronde van dat programma moeten de kandidaten geheel zelfstandig een filmpje maken in een Latijns-Amerikaans land. Joris verblijft twee weken in Chili en maakt zijn allereerste tv-item. Joris ontdekt de kracht van de camera en probeert naast zijn muziekwerk, ook een baan te vinden bij de lokale omroep. December 1992 wordt hij aangenomen als verslaggever bij Utrecht te Kijk van Stadsomroep Utrecht. Hier leert hij alle kanten van het televisiewerk kennen. Ook presenteert hij af en toe een aflevering van het door hem ontwikkelde human interest programma Het Magazijn, een magazine over echte Utrechters. In 1995 stapt Joris over naar het Amsterdamse AT5, waar hij verslaggever wordt bij AT5 Nieuws. In de zomer van 1995 doet Joris mee aan het project De Achtbaan, een AVRO-programma voor talentvolle jonge tv-makers. September 1995 krijgt hij een baan als researcher bij het programma Rondom Tien van de NCRV. In de jaren daarop is hij verslaggever bij Man Bijt Hond en regisseur van de reality-serie De Mensen Van de Thuiszorg. In 2001 wordt Joris de presentator van het succesvolle programma Taxi. Zes jaar lang voert hij indringende gesprekken met passagiers in de taxi met verborgen camera's. 
Sinds 2005 presenteert hij de NPO1-hit Hello Goodbye. Met dit programma breekt hij definitief door. Van 2008 tot 2014 presenteert Joris de moderne versie van het lievelingsprogramma uit zijn jeugd: Joris' Showroom. In 2018 maakt hij voor NPO2 de geschiedenisserie ‘Joris zoekt troost’, over de rouwcultuur in Nederland. Eind december presenteert hij al jarenlang een kerstprogramma dat hij zelf bedacht: Joris’ Kerstboom.

Behalve tv-maker en presentator is Joris Linssen ook artiest en tekstschrijver. Met zijn band Caramba brengt hij Nederlandstalige Mexicaanse liederen.

“Er zijn veel meer bijzondere mensen dan ik altijd dacht. Ook weet ik nu dat je prettiger leeft als je mensen opbouwend toespreekt in plaats van quasi-kritisch of afbrekend. Je krijgt veel meer uit mensen als je nog geen oordeel hebt.”

Persberichten bij Joris Linssen