Sarah Marijnissen

Elk mens wil gelukkig zijn. Om dat geluk te vinden, zoek je het vaak in het veranderen van iets in de buitenwereld.

Naar mijn idee loopt de weg naar geluk via de vrije ruimte die iedereen in zichzelf ter beschikking heeft en die onverwoestbaar is.

Mijn naam is Sarah Marijnissen (Oss, 6 oktober 1949). Ik werk met groot plezier als researcher en presentator van het tv-programma 'Een andere kijk': een samenhangend geheel van zes afleveringen voor 'de boeddhistische blik'/KRO-NCRV. 

Met telkens een andere gast stap ik uit de snelheid en de waan van de dag, reflecteren we op de grote lijnen en kantelpunten in het leven van deze gesprekspartner. 

'Hoe doe je het leven?' Die vraag is m’n simpele en oprechte drijfveer om deze vaak intieme/intense gesprekken te voeren. Ik word geraakt door iemand zich kwetsbaar durft te tonen, door iemand die de vrije ruimte nét buiten de gewoonten durft te betreden. Daar waar het leven zich afspeelt. 

'Hoe doe je het leven?' was ook de onderliggende vraag in de 15 jaar waarin ik tot 2016 radiogesprekken voerde voor de BOS (Boeddhistische Omroep Stichting).

Voordien gaf ik als sociaal-pedagoog en andragoog les op een Pedagogische Academie, studeerde ik aan de Rijksacademie van beeldende kunsten (visuele communicatie) en werkte ik als filmmaker/regisseur. In deze tijd maakte ik de film 'Gezocht: lieve vader en moeder', de eerste Nederlandse documentaire in de bioscoop.

Tijdens mijn jaren als docent aan de Filmacademie was een training 'creativiteitsontwikkeling’, die studenten toegang wilde geven tot hun innerlijke bron, hun eigen persoonlijke verhaal, mijn grote vreugde. 

Een burn-out bracht me bij meditatie en het boeddhisme, een enorme schat aan eeuwenoude psychologische inzichten over ons functioneren. 

Van 'Een andere kijk' zijn inmiddels twee series uitgezonden. De thema’s waren ‘Ik en de ander’ met onder meer Adelheid Roosen en Mounir Samuel, en 'Authentiek, persoonlijk leiderschap' met onder anderen Jos de Blok en Herman Wijffels uitgezonden. 

In 2018 zal de vraag 'Wat kan kunst in deze tijd betekenen?’ de leidraad zijn. En altijd draait het om de universele, menselijke bewegingen van de geest.