Kleine mensen, grote dromen: Aflevering 1 - Grote dromen

Van de 7,6 miljard mensen op de wereld zijn er maar 650.000 die aan de zeldzame genetische aandoening dwerggroei lijden en die daardoor niet groter worden dan zo'n 1 meter 50. In deze hartverwarmende serie volgen we het dagelijks leven van bijzondere mensen die het leven in Groot-Brittannië door hun kleine postuur vanuit een uniek perspectief ervaren. De observationele documentaire, met een Nederlandse commentaarstem van tv-presentatrice Lucille Werner, laat zien hoe het leven van kleine mensen eruitziet in een wereld die is ingericht voor mensen met een gemiddelde lengte.

Deze kleine mensen jagen grote dromen na en krijgen daarbij met vooroordelen te maken. Kan iemands lengte succes in de weg staan? We zien hoe met deze aandoening geboren kinderen hun leven ervaren en waarom sommigen van hen ervoor kiezen om operaties te ondergaan om groter te worden. Ook de situatie van kleine mensen op de werkvloer komt aan bod.

In deze eerste aflevering: kleine mensen die grote dromen najagen, tegen vooroordelen vechten en het tegen de wereld opnemen.

Louis Makepeace is 18 jaar en maar 1 meter 17 lang. Zijn droom om kok te worden werd de grond in geboord toen de plaatselijke koksschool hem voor een cateringopleiding zou hebben afgewezen vanwege zijn lengte. Maar toen dit verhaal viraal ging, kreeg Louis een aanbod om mee te draaien in de meedogenloze wereld van de haute cuisine. We zien de kok in de dop werkervaring opdoen in een Michelin-restaurant. Heeft hij de capaciteiten om het te maken als kok?

Mary Russell heeft ook grote dromen: ze is 50 en weet met haar 1 meter 24 welke problemen kleine vrouwen tegenkomen bij het kopen van kleding. Ze is van plan hier zelf iets aan te doen en de eerste Britse modeontwerper te worden die kleding ontwerpt voor mensen met dwerggroei.

Jamie John is 30 jaar, 1 meter 42 lang en is bij een select publiek ook wel bekend als Miss DQ, the Diamond Diva, een van de weinige dragqueens ter wereld met dwerggroei. We volgen Jamie als hij probeert door te breken op het legendarische Fringe Festival in Edinburgh.

Kleine mensen, grote dromen, woensdag 3 juni om 21.50 uur op NPO 3.