KRO-NCRV 2Doc: De vrije markt

Kaasboer Hans, visbakster Carla en groente- en fruitverkoopster Ayfer staan al hun hele leven op de markt in Rotterdam. De komst van de nieuwe markthal zet hun plaats op de markt en hun inkomsten onder druk. KRO-NCRV 2Doc: De vrije markt laat zien hoe deze drie marktkooplieden omgaan met deze ingrijpende veranderingen.

De marktkooplui werken sinds generaties op de langste markt van Europa en willen hun manier van leven en tradities behouden. Maar de gemeente Rotterdam wil de markt toekomstbestendig maken. Door de komst van de prestigieuze hal verdwijnt een groot aantal kramen. Ze moeten inschikken, slikken of stikken. Ze mogen hun kraam inruilen voor een eigentijdse versunit. Dan moet je zeven dagen per week open en megahuur betalen. De één strijd tegen het systeem, de ander probeert mee te gaan met zijn tijd. Het is de strijd van een wel heel kleine David tegen een kapitaalkrachtige Goliath.

De vrije markt is de debuutdocumentaire  van regisseuse Marleine van der Werf. De film gaat in première op het Nederlands Filmfestival 2016, en is geselecteerd voor de debuutcompetitie.

De vrije markt wordt geproduceerd door Volya Films in coproductie met RTV Rijnmond en KRO-NCRV. De film is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage door het Mediafonds. RTV Rijnmond zendt de documentaire uit op zaterdag 12 november. Vanaf 17.00 uur wordt de documentaire ieder uur herhaald.

Woensdag 5 oktober om 22.55 uur op NPO 2