KRO-NCRV 2Doc: Heart of a dog (herhaling)

De veel geprezen documentaire Heart of a Dog van de Amerikaanse performance-kunstenares en musicus Laurie Anderson is op televisie te zien.
De documentaire is opgedragen aan Lou Reed, de echtgenoot van Anderson, die in 2013 overleed. In de film uit 2015 schetst Laurie Anderson (o.a. bekend van het nummer 'O Superman') de impact van het overlijden van haar terriër Lolabelle. Anderson staat stil bij het grappige Jack Russell-achtige hondje op een associatieve manier, waarin herinneringen aan haar jeugd, haar moeder en politieke en filosofische theorieën over elkaar heen buitelen.
Heart of a Dog focust op de 'bardo', de periode na het overlijden waarin volgens de boeddhistische leer de identiteit van een mens of dier verloren gaat en het bewustzijn zich opmaakt voor de overgang naar een andere levensvorm. Voor Anderson was de film een manier om de geest van Lolabelle te begeleiden én een artistiek experiment. In de film combineert ze haar kwaliteiten van musicus, beeldend kunstenaar en performer en weeft ze van animatie, 8mm-familiefilmpjes, tekst en zelf geschreven composities een indrukwekkende vertelling.
Heart of a dog ging in 2015 in wereldpremière op het Internationale Filmfestival van Venetië in 2015 en won daar de Lina Mangiacapre Award en was vorig jaar op het International Film Festival Rotterdam te zien. De Volkskrant noemde de film 'een bijna terloops aangrijpende ervaring'

Heart of a dog (herhaling), woensdag 15 februari om 23.00 uur op NPO 2