KRO-NCRV 2Doc: Klem aan de kade

Woonbootbewoners aan de rand van Amsterdam krijgen na een halve eeuw te horen dat ze het veld moeten ruimen voor grote investeerders die staan te trappelen om een gebied in de kleine gemeente Ouder-Amstel aan de rand van Amsterdam tot ontwikkeling te brengen. De economische belangen zijn groot, hotels springen er letterlijk uit de grond. De bewoners weigeren te vertrekken en komen in opstand.  

Filmmakers Esther Janmaat en Olaf Schuur volgden ruim drie jaar lang bewoners van de woonarken die na een halve eeuw het veld moeten ruimen. De bewoners begrijpen niet dat de gemeente hun belangen niet in het minst erkent. Ze hebben hypotheken op basis van toezeggingen van de gemeente die hun situatie al 50 jaar gedoogd en onlangs nog heeft gelegaliseerd.  

Kapster Diana (43) is een warme open vrouw met Italiaanse roots. Ze woont al 25 jaar op een woonboot, de laatste 15 jaar samen met haar dochter Valentina. Tot voor kort was haar boot legaal maar die dreigt na de aanschrijving van de gemeente illegaal te worden. Het dreigend onheil bezorgt Diana slapeloze nachten. Als de plannen doorgaan heeft ze een schuld van drie ton en geen ligplaats meer voor haar huis.

Jan (63) lijkt op een echte schipper, hij ligt met zijn woonboot al 46 jaar in het gebied. Als 17 jarig jongetje ontvluchtte hij het ouderlijk huis, kocht een bootje en is aangemeerd in het toen nog landelijke gebied onder de rook van Amsterdam. In de loop der jaren heeft hij het gebied zien veranderen. Inmiddels staat er een grote BMW garage in zijn achtertuin, schuin boven hem raast de A-10. Hij ligt letterlijk ingeklemd en nu moet hij nog weg ook. Hij heeft de laatste tijd last van stress en gezondheidsproblemen.

André (67) is een gepensioneerde ambulance medewerker. Twintig jaar geleden kocht hij zijn woonboot met de verzekering van de gemeente dat de gedoogconstructie geen enkel probleem zou zijn. De boot is zijn pensioen. Op inspraakavonden van de gemeente kan André zijn woede niet meer beheersen en valt hij uit tegen wethouder en projectontwikkelaar. Tevergeefs, want het leidt tot niets.

Klem aan de kade is een productie van Bosch Film i.s.m. KRO-NCRV.

KRO-NCRV 2Doc: Klem aan de kade, maandag 18 februari om 21.00 uur op NPO 2.