Persbericht

Is een blauwe plek bij een kind het gevolg van een valpartij of is er meer aan de hand? De Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM) doet onderzoek naar letsel bij kinderen wanneer er wordt getwijfeld of de toedracht van dat letsel wel klopt met het verhaal dat erover wordt verteld. Het forensisch onderzoek kan leiden tot het in beeld brengen van mishandeling of seksueel misbruik. Op die manier kan het bijdragen aan het vervolgen van een verdachte. Het kan ook juist de omgeving geruststellen als er een medische oorzaak of ongeluk wordt vastgesteld.

KRO-NCRV 2Doc: Pijnlijk Bewijs kijkt voor het eerst mee met de dagelijkse werkzaamheden van de Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM). De documentaire geeft een unieke inkijk in het ingewikkelde werk van de medewerkers van de polikliniek, die na een melding van letsel het liefst zo snel mogelijk forensisch onderzoek doen. Door middel van het afnemen van sporen en praten met het kind op het moment dat het letsel nog ‘vers’ is, hoopt de polikliniek de grootste kans te hebben om de oorzaak vast te kunnen stellen.

Pijnlijk Bewijs toont ook de worsteling van de medewerkers van de FPKM met de bewijsvoering, bijvoorbeeld omdat het letsel van te lang geleden is. Meldingen worden vaak uitgesteld of niet gedaan, omdat een vermoeden van kindermishandeling zo gevoelig ligt. Bijvoorbeeld een huisarts die een melding doet, zet de relatie met het gezin op het spel door aan het vermoeden van kindermishandeling een gevolg te geven. Mede hierdoor ziet het FPKM slechts een fractie van het aantal vermoedde gevallen van kindermishandeling.

KRO-NCRV 2Doc: Pijnlijk Bewijs is een indringende film over een onderwerp dat is omgeven met taboes en emotie. De documentaire is geregisseerd door Barbara Makkinga en geproduceerd door Interakt.

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880