KRO-NCRV 2Doc: Zaatari Djinn

In het vluchtelingenkamp Zaatari wonen voor 80 procent kinderen. Het kamp, in het noorden van Jordanië, vlakbij de Syrische grens, is uitgegroeid tot een nieuwe stad. Een plek midden in de woestijn, zonder geschiedenis of toekomst, maar voor veel mensen een thuis. In KRO-NCRV 2Doc: Zaatari Djinn is vanuit het perspectief van vier kinderen uit verschillende sociale milieus te zien en te voelen hoe het is om op te groeien in deze bijzondere stad.

Regisseur Catherine van Campen volgde drie jaar lang vier kinderen uit Zaatari. Ferras (10) is de stille, arme jongen met een oude ziel. Hij wordt achtervolgd door de oorlog. Ferras werkt hard en is moeilijk te peilen, terwijl Fatma (12), met een haan als beste vriend, veel opener en assertiever is. Miryam (15) wordt bijna een vrouw. Ze ambieert een vroom leven maar wordt verliefd op Shakespeare. En dan is er de rijke Hammoudi (8), hij kan alles kopen wat hij wil en voor hem is het kamp een paradijs.

Zaatari is een plek met weinig middelen of zicht op verbetering, maar met ruimte voor dromen. Ondanks hun situatie blijken de kinderen het vermogen te hebben om van niets iets te maken; een prop wordt een voetbal, twee insecten een dierentuin.

Zaatari Djinn is een zeldzaam intieme film over de veerkracht van kinderen, die de werkelijkheid een stuk rooskleuriger zien dan volwassenen.

Zaatari Djinn is geregisseerd door Catherine van Campen en geproduceerd door Witfilm en mogelijk gemaakt met bijdragen van het CoBO, Mediafonds en Nederlands Filmfonds.

KRO-NCRV 2Doc: Zaatari Djinn, 5 juli 2017, 22.55 uur, NPO 2