KRO-NCRV Documentaire: De oorlog is Oud Ade binnengekomen, vijf jaar na MH17

Op 17 juli 2019 is het precies vijf jaar geleden dat Malaysia Airlines vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne uit de lucht wordt geschoten en neerstort. Bij de ramp komen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 193 Nederlandse passagiers. Twee van hen komen uit Oud Ade. In de documentaire De oorlog is Oud Ade binnengekomen zien we hoe het vijf jaar na de ramp gaat met de nabestaanden en de dorpsbewoners. 

Truike Heemskerk en Erik van der Poel zitten in het toestel. Ze zijn voor een vakantie op weg naar Bali. Het jonge stel komt uit Oud Ade, een klein oer-Hollands dorpje met een enorm saamhorigheidsgevoel. De ramp slaat er in als een bom en de schok en het verdriet zijn groot. Ook omdat Truike en Erik spilfiguren in het dorp waren en zich hadden verbonden aan meerdere verenigingen, zoals voetbalclub ROAC en toneelvereniging VIOS. Maar liefst zes weken lang hangen in Oud Ade bij vele huizen de vlaggen halfstok. De herdenking in de kerk wordt op een groot scherm in de overvolle sporthal vertoond. “De oorlog is Oud Ade binnengekomen”, aldus diaken André van Aarle in zijn preek vlak na de ramp. 

In De oorlog is Oud Ade binnengekomen zien we hoe het nu gaat met de direct betrokkenen en de dorpsbewoners. We blikken met de ouders van Erik, vrienden van het stel, de wethouder, de voorzitter van de voetbalclub, de diaken en de regisseur van de toneelgroep terug op de ramp en de tijd erna. En zien we dat de wond nog niet is geheeld. 

We stellen ons de vraag welke rol het sterke saamhorigheidsgevoel heeft gespeeld bij de rouwverwerking. Heeft dat voor meer veerkracht in het dorp gezorgd. En waar bestaat die saamhorigheid uit?

De oorlog is Oud Ade binnengekomen, woensdag 17 juli om 21.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.