In het nieuwe KRO-NCRV programma Achter de dijken gaat presentator Leo Blokhuis op zoek naar de invloed van het calvinisme op onze volksaard. In hoeverre zijn soberheid, zuinigheid en de 'doe maar gewoon'-mentaliteit typische Nederlandse verschijnselen? In acht afleveringen onderzoekt Blokhuis de uitwerking van het calvinisme op o.a. de economie, de politiek, het gezin, het koningshuis en het Nederlandse landschap.  

Op 31 oktober 1517 spijkerde Maarten Luther zijn beruchte stellingen op de slotkerk in Wittenberg. De reformatie was een feit en zou een keerpunt in de Europese geschiedenis blijken. Nederland werd calvinistisch. In Achter de dijken volgen we het spoor terug naar de hervormers Luther en met name Calvijn. Wat is hun invloed geweest op ons leven en denken en op onze identiteit?

Leo Blokhuis kreeg het calvinisme als zoon van een dominee met de paplepel ingegoten. Hij groeide op in Wezep in een degelijk protestants milieu. Hij maakt in Achter de dijken een persoonlijke reis door de geschiedenis van ons land. Van Middelburg, via Leiden naar de Friese waddenkust. Blokhuis is aanwezig bij nationale- en internationale evenementen en heeft verrassende ontmoetingen met historici, sociologen en theologen. Het zal gaan over onder meer de versplintering en het populisme in de politiek, de vrijgevochten positie van de Nederlandse huisvrouw en Luther als mediastrateeg.

Leo Blokhuis: "Dit programma is voor mij een cadeau. Ik ken de verhalen over Luther en Calvijn van mijn vader. Maar die had als dominee het vizier vooral op de theologische geschilpunten gericht. Er is veel meer. Dit gaat over ons, ons land en over wat ons bindt. Wij Nederlanders zien ons zelf graag als hardwerkend, progressief en tolerant. Ik ga het bijna zelf geloven. Maar klopt dat beeld wel? Hoe langer we met deze serie bezig zijn, hoe scherper ik zie dat het veel genuanceerder ligt".

 Achter de dijken, vanaf vrijdag 8 september, NPO 2, 21.00  uur

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880