foto-bij-aflevering-6-leo-blokhuis-met-wielrenner-johnny-hoogerland

In het nieuwe KRO-NCRV programma Achter de dijken gaat presentator Leo Blokhuis op zoek naar de invloed van het calvinisme op onze volksaard. In hoeverre zijn soberheid, zuinigheid en de 'doe maar gewoon'-mentaliteit typische Nederlandse verschijnselen? In acht afleveringen onderzoekt Blokhuis de uitwerking van het calvinisme op o.a. de economie, de politiek, het gezin, het koningshuis en het Nederlandse landschap.  

Aflevering 5: Handelaren met een geweten

Arbeidsethos en calvinisme zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een calvinist werkt hard, steekt zich liever niet in de schulden en is zuinig. Zo zien Nederlanders zichzelf ook graag: de koopman en de dominee, handelaren met een goed geweten.

Is dit beeld niet te rooskleurig? Na de Reformatie braken gouden jaren aan, protestantse reders en kooplieden wisten overzees kapitaal te vergaren en de Lage Landen profiteerden royaal. In Middelburg viert Leo Blokhuis de afschaffing van de slavernij. In de stad die rijk is geworden dankzij roven en verkopen van slaven vraagt hij zich af hoe geloof en slavenhandel naast elkaar konden bestaan.   

Daarnaast duikt Blokhuis in de Lutherse diaconie, de eeuwenoude armenzorg die zich anno 2017 ontpopt tot vastgoedontwikkelaar. Met huuropbrengsten van monumenten wordt ouderenhuisvesting gefinancierd.

En hoe gaat wielrenner Johnny Hoogerland om met zondagsrust? Koersen en prijzen winnen op zondag ligt in het gereformeerde gezin gevoelig.

Op 31 oktober 1517 spijkerde Maarten Luther zijn beruchte stellingen op de slotkerk in Wittenberg. De reformatie was een feit en zou een keerpunt in de Europese geschiedenis blijken. Nederland werd calvinistisch. In Achter de dijken volgen we het spoor terug naar de hervormers Luther en met name Calvijn. Wat is hun invloed geweest op ons leven en denken en op onze identiteit?

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880