Achter de Dijken: Vrijheid - aflevering 3: Geboortepapieren

Tussen het Torentje en de Tweede Kamer staat het oudste bouwwerk van het Binnenhof, het vertrekpunt van de derde aflevering van Achter de Dijken. Leo Blokhuis bezoekt de plek waar ruim vierhonderd jaar geleden de machtigste mannen van de Lage Landen bijeenkomen om een ongehoorde, revolutionaire verklaring op te stellen. Het Plakkaat van Verlatinghe, dat letterlijk inslaat als een bom. Voor het oog van de wereld staat op papier, in dik gedrukte letters, dat dit volk zich bevrijdt van zijn vorst.

Blokhuis: “Het beetje anarchistische toontje dat hierin zit, komt voort uit een diepe frustratie van een vorst op afstand, die niet het belang van het volk diende.” Herkenbaar als we kijken naar de politiek nu. Een deel van de Nederlanders voelt zich niet meer gehoord door de regering in Den Haag, terwijl het juist in onze aard zit dat iedereen in dit polderland zijn zegje wil doen.

Leo Blokhuis verzamelt in de derde aflevering van Achter de Dijken de geboortepapieren van dit vrijgevochten Nederland. Hij reist van Den Haag naar Hattem, en van Amsterdam naar Amerongen, op zoek naar de oorsprong van onze politieke vrijheid. In de indrukwekkende ‘Harry Potter’-bibliotheek van de Tweede Kamer vindt hij de allereerste, maar in vergetelheid geraakte grondwet uit 1798. Volgens historicus Niek van Sas is deze staatsregeling zelfs de allermooiste die ooit op Nederlandse bodem is geschreven: “Met de klassieke vrijheidsrechten, de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, het recht op onderwijs, gezondheidszorg en armenzorg, en de plicht van de staat om voor voldoende werkgelegenheid te zorgen. Dat is toch niet niks.”

Achter de Dijken: Vrijheid, donderdag 26 september om 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Social Media
www.facebook.com/achterdedijken
www.twitter.com/achterddijkentv

Website
www.kro-ncrv.nl/achterdedijken