BinnensteBuiten: 19e-eeuwse romantiek en natuurgebied De Mieden

Henk en Kees wonen in de historische binnenstad van Delft in een modern appartementencomplex. Daar zie je binnen niks van terug, want de geschiedenisfanaten hebben het huis ingericht vol met bijzonder antiek en verzamelingen. Ze hebben een duidelijke rolverdeling hierin: Kees is van de grote verzamelingen, Henk is van de kleinere objecten. Hierin delen ze een passie voor alles wat met de 19e-eeuwse romantiek te maken heeft. Van de keuken tot de zitruimte; alle hoeken van dit huis stralen dit uit. En met hun gigantische collectie Delfts blauw voelen ze zich in hun stad helemaal thuis. 

Sharon maakt vandaag een Indiaas gerecht: butterchicken met basmatirijst, doperwtjes en zelfgemaakte naan. Zeer rijk aan kruiden, dus smullen maar!

Boswachter Marieke Schatteleijn bezoekt met haar collega Gjerryt Hoekstra het bijzondere natuurgebied De Mieden in Noordoost Friesland.  Een moerassig landschap van zeldzaam blauwgrasland en trilveen. De Mieden zijn ontstaan in de laatste ijstijd, toen gletsjerijs er een enorme smeltwatertong uitsleet. Op de flanken van de geul ontstonden zogenaamde Pingo’s. Dat zijn bulten van ijs, gevormd op de plekken waar het grondwater omhoog borrelt. Toen het ijs duizenden jaren geleden smolt, bleven er in het landschap tientallen kratervormige vijvertjes over, die nu nog steeds als een parelsnoer aan de rand van het gebied liggen.

BinnensteBuiten, dinsdag 4 februari om 18.45 uur op NPO 2.