BinnensteBuiten: Alpaca’s & clownvissen

Tien jaar geleden kopen Hans en Marieke Kuiper en hun kinderen in het Friese Oppenhuizen een enorme stelpboerderij uit 1882, waar van alles aan gedaan moet worden om deze leefbaar te maken. De twee levensgenieters én kunstliefhebbers willen er een echt familiehuis van maken, zodat ze deze prachtige plek met vrienden en familie kunnen delen. Dat is gelukt, de boerderij bedraagt meer dan 900 vierkante meter, ofwel genoeg ruimte voor de uitgebreide kunstverzameling van Hans en Marieke en voor het houden van gezellige feesten.

Chef-kok Ramon Brugman kookt vandaag een snelle maaltijd. Hij kiest dit keer voor pasta met Zeeuwse mosselen, dille en citroen. Daarbij maakt hij smakelijke knapperige broodjes: tomatenbruschetta met ansjovis.

Culinair expert Alain Caron bezoekt Anita Huls in het Utrechtse Wilnis. Op haar boerderij houdt ze niet alledaagse dieren: alpaca’s! Inmiddels is haar boerderij uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf. Anita houdt met veel passie 37 alpaca’s en ze fokt ook met deze Suri’s (met dreadlocks) en Huacaya’s! Alpaca’s zijn bekend vanwege hun wol. Maar ook hun vlees vindt aftrek. Alain bereidt er een gerecht mee.

Voor een clownvis moet je ver weg maar boswachter Marieke weet dat je in bepaalde maanden mee kan met de boswachter om te snorkelen in het kwelwater van de Millingerwaard! Na een wandeling door de nieuwe uiterwaarden, die zijn ‘teruggegeven aan de natuur’ gaan de flippers aan. Samen met met haar collega Thijmen gaat Marieke op zoek naar de paling, snoek en zoetwatergarnaal.

BinnensteBuiten, zaterdag 4 november om 17.10 uur op NPO 2.