BinnensteBuiten: Ecohuis aan Zeeuwse kust, Ramons souvlaki en Marieke Roggebotzand

In Cadzand aan de Zeeuwse kust bouwen Dick en Astrid hun droomhuis. In hun geheel zelfvoorzienende woonhuis komen duurzaamheid en kunst samen, want overal staan kunstobjecten. Het bijzondere huis heeft zich volgens kunstliefhebber Astrid zelfs om de kunst heen gevormd. Maar ook de natuur speelt in en rond het huis een grote rol. Vooral Dick heeft een speciale band met ooievaars. En daarom hebben ze in de tuin speciaal een ooievaarsnest laten neerzetten, waar ze sinds kort jonkies hebben...

Dat je in niet al te veel tijd een heerlijke Griekse maaltijd op tafel kunt zetten, laat chef-kok Ramon Brugman zien. Hij maakt souvlaki met kip, Griekse rijst, een tomatensalade die rijk is aan smaak en uiteraard tzatziki. Alsof je weer op vakantie bent… Kalí órexi!

Marieke bezoekt het oudste bos van de Flevopolder, Roggebotzand. Deze plek kent zoveel grondsoorten dat er een hoge verscheidenheid aan bomen, struiken en planten kan groeien. Naast dit bos ligt de genenbank waar de zaden van Nederlandse inheemse soorten bewaard worden om ze te behouden voor de toekomst. Op veldjes is een deel van dit cultureel erfgoed ingeplant. Marieke wandelt door het bos met al die verschillende bomen en vergaapt zich op de veldjes aan oude soorten, zoals de rode kornoelje en de kardinaalsmuts. 

BinnensteBuiten, maandag 22 oktober om 18.45 uur op NPO 2.