BinnensteBuiten: een bezoek aan Beeckestijn en kennismaken met vleesopvolgers

Architectuurhistoricus Valentijn Carbo bezoekt in het Noord-Hollandse Velsen-Zuid een buitenplaats van grote allure. Beeckestijn is een in zijn geheel bewaard gebleven grote buitenplaats, die in de 18e eeuw is gesticht aan de duinrand in Kennemerland. Rijke Amsterdammers trokken in de 18e eeuw ’s zomers massaal naar het platteland, om de stad te ontvluchten. Door de bewoners van Beeckestijn zijn steeds tuinen in nieuwe stijlen aangelegd zonder de oude tuinstijlen te vervangen. Dat is uniek en daarom zijn nu nog steeds twee historisch belangrijke stijlvormen naast elkaar te zien: een strak geometrisch aangelegd deel volgens de Franse stijl en aansluitend een speels, meer natuurlijk Engels landschapspark.

Bert Grolleman en Arja Sprengers uit Apeldoorn besluiten een paar jaar geleden het roer om te gooien en storten zich vol passie op het maken van een ‘vleesopvolger’ van gefermenteerde peulvruchten. Echt Hollandse bruine bonen vormen de basis van hun vleesopvolger. Arja: “Bruine bonen zijn een beetje in de vergetelheid geraakt, maar het is een mooi, voedzaam product.” Ze noemen het een ‘vleesopvolger’ en niet een ‘vervanger’. Arja: “Het is geen vlees en dat zal het ook nooit worden. Het is wat nieuws en beter voor het milieu. Ons werd wel duidelijk dat vlees eten een desastreus effect heeft op de aarde. Als christenen leven we vanuit de gedachte dat we de aarde in bruikleen hebben en hem moeten doorgeven. Daar wilden we iets mee doen!” Chef-kok Ramon Brugman gaat wat lekkers maken met de vleesopvolger van Arja en Bert!

BinnensteBuiten, woensdag 18 maart om 18.45 uur op NPO 2.