BinnensteBuiten: een boerderij uit 1926 restaureren en de schatkamers van Bergen aan Zee

In Ridderkerk woont Wiekert Dam in een oude hofstede. Hij is er geboren, maar nadat de boerderij met omliggende velden onteigend werd om plaats te maken voor een mogelijke tramlijn, verhuisde hij met zijn ouders naar Groningen. 50 jaar later staat de boerderij er nog steeds en heeft hij het voor elkaar gekregen om het te huren van de gemeente. Met een enorme liefde voor dit huis is hij begonnen aan het restaureren van de boerderij uit 1926. Binnen staan meubels die hier in 1926 ook stonden en ook de art Deco kleuren die er al waren toen zijn grootouders hier woonden, zijn weer in ere hersteld.

Sharon maakt vandaag een lekker winters gerecht: aardappel-bloemkool stamppot met in knoflook gemarineerde speklapjes. Hollandser kan bijna niet!

Natuurgids Johan Eilering laat de schatkamers zien van de badplaats Bergen aan Zee. Tijdens het struinen door de duinen vertelt hij over de oorspronkelijk vegetatie en de prachtige stilteplekjes met grazende Exmoor-pony’s en Schotse hooglanders. Op het strand wordt er gejut. Van roggeneitjes en haaieneieren tot gevonden voorwerpen als werkhandschoenen en plastic troep. Over alles valt een verhaal te vertellen en zo is een dag op het strand nooit saai.

BinnensteBuiten, vrijdag 21 februari om 18.45 uur op NPO 2.