BinnensteBuiten: Een creatief ingericht gezinshuis, eigengerookte makreelsalade en bevers spotten

Fleur wilde liever niet terugkeren naar de plek waar zij in Utrecht is opgegroeid, maar juist dat is toch gebeurd. Al 5 jaar geniet ze nu samen met partner Kees en hun twee dochters van een ruime jaren 30 woning in haar geboortewijk. De achtergrond van Fleur als interieurvormgever is duidelijk terug te zien in hun huis, met de spetterende blauwe muur en mid-century meubels als absolute uitschieters. Maar ook Kees heeft zijn stempel op het interieur gedrukt; overal in huis sieren bijzondere schilderijen en fotokunstwerken de muren. En als eyecatcher hebben ze boven op zolder een gouden jungle douche.

Chef-kok Ramon Brugman pakt vandaag uit. Niet alleen zijn keuken behoort tot zijn kookdomein, maar ook de tuin is erbij betrokken. Hier rookt hij verse makrelen die hij gebruikt in zijn makreelsalade.

Boswachter Marieke Schatteleijn is in het land van Maas en Waal in de Millingerwaard. Met veel water is dit een topplek voor bevers. Marieke hoopt ‘m vandaag te spotten en gaat op pad met boswachter Daan die alles weet over dit grootste knaagdier van Europa. Wist je bijvoorbeeld dat doodsoorzaak nummer 1 onder bevers bomen zijn die ze zelf hebben om geknaagd en die ze vervolgens op zich krijgen? Bevers kijken niet omhoog en zijn niet zo snel. Geen handige eigenschappen als je 300 tot 4.000 kilo per jaar omknaagt.

BinnensteBuiten, woensdag 13 november om 18.45 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.