BinnensteBuiten: Een distilleerderij

In het Limburgse dorpje Broekhuizenvorst hebben Ans en Egbert Krekels van een voormalig knechtenhuis uit 1913 een paleisje gemaakt. Overal in huis is de nostalgie nog aanwezig; van de zondagse kamer, het glas in lood tot de bijzondere deuren. Ans en Egbert hebben elkaar ooit leren kennen in een internaat, waar ze dan allebei werken. Hoe belangrijk die periode voor hen is, zie je aan hun interieur, want overal zie je herinneringen uit die periode. Zo komt de tegelvloer uit de voormalige kapel, en pronkt een groot heiligbeeld naast de enorme boekenkast.

Verstopt in Amsterdam-Noord staat een distilleerderij waar drie vrouwen aan het roer staan. Chef-kok Leon Mazairac en sommelier Lendl Mijnhijmer worden welkom geheten door Inge Ruim in hun domein waar geur, smaak en alcohol de boventoon voeren.

Samen met haar zussen Mona en Lisa distilleert zij tientallen bijzondere dranken op ambachtelijke manier. Je kunt het zo gek niet verzinnen of de dames maken het; boterbabbelaar-likeur, Haags Hopje, chocolade marsepein maar ook oudhollandse dranken met een verhaal. Een walhalla voor Lendl, die een lekker drankje maakt bij het gerecht dat Leon voor het gezelschap gaat maken.

BinnensteBuiten, vrijdag 2 maart om 18.50 uur op NPO 2.