BinnensteBuiten: een duurzaam huis met een plantenkas, "puur" bakken en vogels helpen door de winter

In Beuningen, in de uiterwaarden van de Waal, wonen Joep en Francis in een duurzaam huis met een prachtig uitzicht over de rivier. Het huis staat anderhalve meter boven het maaiveld zodat ze bij hoog water van de Waal droge voeten houden. Er is geen gasaansluiting en elektriciteit komt via de zonnepanelen het huis in. Een pelletkachel verwarmt het huis. Dé blikvanger in huis is de plantenkas op het westen. De kas verwarmt het huis en de planten zuiveren de lucht en zorgen voor een prettige luchtvochtigheid.

Ans en Liselore zijn een paar jaar geleden begonnen met “puur” bakken, dat is bakken zonder gluten, suiker en lactose. Om met gezonde ingrediënten toch een lekkere, luchtige en zoete structuur te krijgen, hebben ze veel geëxperimenteerd en met succes. Hun baksels vinden gretig aftrek. Daar wil Nadia Zerouali meer van weten.

In het boshuisje van haar schoonfamilie gaat Camilla de tuin winterklaar maken voor de vogels. Wat voor voedsel leg je neer en wat zijn de do’s en don’ts om de vogels een handje te helpen in de winter? In dit Drentse bos komen andere vogels voor dan bijvoorbeeld in de stad, maar met de tips die Camilla geeft kan je op elke plek wel een vogelvriendelijke tuin maken. 

BinnensteBuiten, donderdag 30 januari om 18.45 uur op NPO 2.