BinnensteBuiten: een galerie in een oude kerk en Natuurderij Keizersrande

In 1983 rijden Marie-José en Jan voor het eerst de Gelderse plaats Westervoort binnen en zien een oude kerk staan. Op het moment dat zij tegen elkaar zeggen dat het prachtig zou zijn om daar een galerie te hebben, hadden ze nooit gedacht dat dit ooit werkelijkheid zou worden. Na een enorme verbouwing heeft het kunstzinnige stel met minimale middelen het maximale uit de kerk gehaald. Nu wonen en werken ze al tijdje in hun bijzondere huis, waar veel authentieke elementen bewaard zijn gebleven.

Sharon gaat vandaag aan de slag met jackfruit. Deze exotische vrucht staat bekend om zijn kwaliteiten als vleesvervanger. Sharon wokt jackfruit en serveert deze met gebakken rijst en gepofte cherrytomaatjes. Lekker én vegetarisch!

In de uiterwaarden van de IJssel vlakbij Deventer ligt het biologische melkveebedrijf van Annette Harberink: Natuurderij Keizersrande. Haar doel is tot een perfecte harmonie te komen tussen landbouw, natuur, en waterbeheer. Zo heeft ze 65 Oudhollandse zeldzame Maas-Rijn-IJssel koeien rondlopen voor melk, kaas en vlees. Daarnaast zorgt ze, samen met haar koeien, voor het landschap. En dat betekent het onderhouden en vergroten van de biodiversiteit; het behouden van karakteristieke elementen zoals heggen en hagen; en het kaal en kort houden van de oevers, zodat de IJssel kan overstromen en de bewoners van Deventer toch droge voeten houden.

BinnensteBuiten, dinsdag 21 januari om 18.45 uur op NPO 2.