BinnensteBuiten: een glazen huis in Maastricht en een app tegen voedselverspilling

Verscholen in een rustige woonwijk in Maastricht ligt het moderne woonhuis van Jan en Jo. Het huis bestaat bijna volledig uit glas. Daardoor is er zowel binnen als buiten een hoofdrol weggelegd voor de tuin. Die is strak, minimalistisch en groen. Met een zwembad, een vijver, oude fruitbomen en buxus in wulpse ronde vormen. Twee sierlijke witte pauwen stelen er de show.

Voedselverspilling is een hot issue. Culinair expert Alain Caron gaat samen met Joost Rietveld met de bakfiets door Amsterdam. Joost ontwikkelde een app tegen voedselverspilling, waardoor voedsel van restaurants, bakkers, hotels en supermarkten alsnog tegen gereduceerd tarief terechtkomt bij de consument. Joost: “Wereldwijd belandt een derde van al het geproduceerde voedsel op de vuilnishoop. Waardevol eten dat geen waarde meer heeft. Elke kilo die ik daarvan red, is er een.”  

Anita Wichers is een gepassioneerd schaapsherder, die het allerliefst met haar honden de Lemelerberg op gaat om haar kudde schapen te hoeden. Maar in deze tijd van het jaar worden er ook weer lammetjes geboren en ondanks dat het een drukke periode is, levert dat veel energie en geluk op. Zij neemt ons mee de schaapskooi in om de lammetjes te bekijken en ook de Lemelerbergse heide op, waar zij de kudde met de eenjarige schaapjes hoedt.

BinnensteBuiten, zondag 29 maart om 19.20 uur op NPO 2.