BinnensteBuiten: een jaren '30 huis en een biologische melkveehouderij

Het hele huis aanpassen aan de kleur van hun gele bank. Ron en Sjanneke uit het Noord-Brabantse Geldrop vonden dat geen probleem. Het huis kreeg een make-over, waarbij de karakteristieke jaren-30-stijl behouden moest blijven. Tot in de kleinste details is er nagedacht over hun favoriete stijl waarbij Ron met zijn twee rechter handen een boel voor elkaar kreeg.

Op de biologische melkveehouderij van Wim en Harriëtte van Roessel in het Brabantse Riel gaan dingen net even anders dan “normaal”. Wim: “Tien jaar geleden boerden we nog zoals we dachten dat het moest, zoals iedereen het deed. Maar toen begon het te wringen: dieren konden hun natuurlijk gedrag niet vertonen.” Wim en Harriëtte volgden hun gevoel en zetten grote veranderingen in de melkveehouderij door. Koeien behouden hun hoorns, de kalfjes lopen vijf maanden bij hun moeder in de kudde en zelfs voor een aantal stiertjes is er plek om op te groeien. Harriëtte: “Als je eenmaal die band hebt gezien tussen koe en kalf en die hele kudde bij elkaar, dan wil je niet meer terug naar de reguliere manier.” Om de dieren nog meer hun natuurlijk gedrag te kunnen laten uiten, hebben Wim en Harriëtte duizend bomen in de weides geplant. Wim: “De koe is een bosdier en voelt zich veilig in het bos.” Culinair expert Alain Caron bezoekt de familie en kookt met de zuivel én het vlees van de boerderij.

BinnensteBuiten, vrijdag 6 november om 18.45 uur op NPO 2.