BinnensteBuiten: Een kersthuis in Hollywood stijl en een kerstdessert van Arabisch ijs

Ilse, haar man Sam en hun twee kinderen Julius en Isabella wonen in Velp, in een oud winkelpand uit 1910. De hele straat bestond vroeger uit winkeltjes van ambachtslieden en andere kleine ondernemers. Al sinds jonge leeftijd is Ilse dol op alles wat met kerst te maken heeft. En dat is te zien. Ilse heeft haar hele interieur omgetoverd in Hollywood stijl en ook de kerstbomen doen mee. Haar glitter en glamour stijl wordt inmiddels ook door haar man en kinderen omarmd.

Culinair schrijver Nadia Zerouali gaat aan de slag met het BinnensteBuiten Kerstdessert. Hoofdingrediënt van dit feestelijke ‘toetje’ is het Syrische ijs van ijsmaker Sari Badawi. Sari komt uit een echte ijsmakersfamilie in Damascus en vluchtte vier geleden naar Nederland. Na een zware tijd met al het oorlogsgeweld op zijn netvlies, gaat Sari aan de slag met wat hij als geen ander kan: ijs maken op traditioneel Syrische wijze. Arabisch ijs is meer ‘stretchy’ en Nadia weet er wel raad mee!

In Zuid-Limburg, vlakbij de grens met Duitsland ligt Abdij Rolduc, een majestueus kloostercomplex en één van de belangrijkste monumenten van Nederland. De eeuwenoude abdij ligt in een parkachtig hellingbos dat ook wel ‘bosquet’ wordt genoemd, uit de tijd van de Franse bezetting. Of ‘Duivels Bosch’, vanwege de steile hellingen. De wijngaard, de vijvers en de oorspronkelijke bron zijn bewaard gebleven. En tijdens een winterse wandeling kom je er hulst, maretakken en bosrank tegen, planten die het goed doen op de kalkhoudende bosgrond in Zuid-Limburg.

BinnensteBuiten, vrijdag 20 december om 18.45 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.