BinnensteBuiten: een romantisch opzichtershuisje en de wilde eend

Verscholen achter een woonwijk ligt de voormalige bruinkoolgroeve van Heerlen. Al in de eerste wereldoorlog wordt hier gegraven naar het brandbare bruinkool, dat mensen in die tijd ter vervanging van steenkolen in de kachel doen. Ruim honderd jaar later is de groeve allang niet meer in gebruik. Op de afgegraven plek ligt nu een grote serene zwemvijver, omzoomd met bomen en een paar voormalige opzichtershuisjes uit die tijd. In één van die huizen woont Paulien Milder. De afgelopen 45 jaar heeft zij het oude houten huis omgetoverd tot een romantisch sprookje vol Frans antiek en schatten uit de natuur.

Vandaag benijdt eenieder culinair expert Alain Caron. In Groningen gaat hij macarons proeven bij Gerben van Dijken en zijn Braziliaanse vriend én patissier Alvaro Dos Anjos. Gerben en Alvaro maken ruim 20 verschillende smaken macarons, vele met Braziliaanse invloeden. Tien daarvan zijn ook nog eens volledig plantaardig. Alvaro: “Ik wilde iets maken waar iedereen van kan genieten.” En genieten wordt het zeker voor Alain!

Het jaar 2020 is het jaar van de wilde eend. Vrijwel iedereen kent deze eend wel, maar wat weet je nou eigenlijk van deze wilde vogel? Vogelaar Camilla Dreef gaat op pad met Erik Kleyheeg die alles kan vertellen over deze eend. Voordat Camilla Erik ontmoet wandelt ze door de prachtige polder van de Krimpenerwaard, vlakbij Gouda.

BinnensteBuiten zaterdag 9 mei om 19.20 uur op NPO 2.