BinnensteBuiten: een ruimte met zo min mogelijk prikkels en zout maken op Keltische wijze

Een bijzondere klus voor interieurstylist Theo-Bert Pot. Freek besluit vijf jaar geleden het roer om te gooien en Haarlem te verruilen voor een boerderij in het hoge Noorden. En daarbij hoort een andere leefstijl, waarbij hij graag meer voor andere mensen wil betekenen. Hij is een dagbesteding gaan runnen vanuit huis; een plek waar mensen welkom zijn met autisme, of met niet aangeboren hersenletsel en mensen met epilepsie. Deze mensen hebben baat bij rust en zo min mogelijk prikkels. En dus moet de speciale ruimte hiervoor worden aangepakt. Theo-Bert Pot helpt en maakt van veel hergebruikte materialen een bijzondere inrichting.

In Zeeland ontmoet culinair schrijver Nadia Zerouali zoutmaker Christian Clerx. Christian is geboren en getogen Zeeuw en heeft een oud ambacht uit deze regio nieuw leven in geblazen: het winnen van zout uit de Zeeuwse wateren. “Tijdens een reis naar Noorwegen zag ik hoe zout werd gewonnen en toen vroeg ik me af: Waarom wordt er geen zout gewonnen in Zeeland? Waarom halen we het zout uit de Middellandse Zee, die zo vervuild is, terwijl de Oosterschelde zo schoon is? Toen ben ik me gaan verdiepen in het proces van zout maken.” Christian maakt zout op Keltische wijze en Nadia staat klaar om te proeven en er iets lekkers mee te maken!

BinnensteBuiten, donderdag 27 februari om 18.45 uur op NPO 2.