BinnensteBuiten: een verbouwde langgevelboerderij, een no-wastegerecht en een multifunctionele tuin

In het Brabantse Hank wonen Danny en Chantal met hun drie kinderen in een 150 jaar oude langgevelboerderij. Toen ze er 21 jaar geleden kwamen wonen, was het huis nagenoeg onbewoonbaar en was het overal heel koud. Een enorme verbouwing volgde, met zoveel mogelijk behoud van de originele elementen. Zo zijn de 125-jaar oude houten balken nu echte eyecatchers. In 2015 gingen ze nog een flinke stap verder, ze hebben hun oude pand verduurzaamd met o.a. isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Het resultaat is een heerlijk familiehuis geworden.

Chef-kok Leon Mazairac staat vandaag in de kookstudio en laat zich inspireren door zijn opleidingstijd in België. Hij maakt een stoofpotje van bijvangstvis met schorseneren, aardappel en gestoofde prei. Het is een ‘no-wastegerecht’, waarbij hij zelfs de graten van de vis gebruikt.

Tuinexpert Martin Stuger is in Hilversum waar Frederike Koopman en Pier Zijlstra met hun zoon Muus sinds kort wonen. De woning hebben ze inmiddels aardig opgeknapt maar met de tuin weten ze zich echt geen raad. Het is een allegaartje met een aparte indeling, gekke opstapjes en alles ligt schots en scheef. Frederike en Pier zouden van de kleine achtertuin graag een multifunctionele tuin willen maken. Ze roepen de hulp in van Martin.

BinnensteBuiten, vrijdag 7 februari om 18.45 uur op NPO 2.