BinnensteBuiten: Een West-Fries landhuis, kip in de hoed en schapenkuddes

Cultuurhistoricus Valentijn Carbo is vandaag in Oosterleek om één van de oudste boerderijen van het dorp te bezoeken: een West-Fries landhuis uit de 18e eeuw. Het bijzondere Huis Oosterleek behoort zonder twijfel tot de weinige oude houten langhuizen waarvan nog historische bouwmassa bewaard is gebleven, met veel authentieke onderdelen uit de 18de en 19de eeuw. Zo herbergt het nog een dubbele betegelde schouw en een vloer met groen en geel in patroon gelegde geglazuurde tegels. En is het een historisch pand vol verhalen en geschiedenis.

Sharon maakt vandaag ‘kip in de hoed’. Een taart met een bijzondere combinatie van hartig en zoet, met kippendijen, kerrie, kersen en crème fraîche. Een smaakbom!

Wanneer de jonge bakkerijmedewerkster Maria een energieke border collie neemt, besluit ze hem schapen te leren drijven. Een paar jaar later bestiert ze twee verschillende schapenkuddes in Rotterdam. Om meerdere gebieden in de stad te begrazen verplaatst ze haar kuddes regelmatig. Dat is een hele logistieke operatie voor Maria, want naast de kudde moest ze ook haar border collies en de drukke Rotterdamse wegen in de gaten houden. Dit trekt iedere keer weer veel bekijks!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste BinnensteBuiten nieuws, meld je dan aan voor de BinnensteBuiten nieuwsbrief. Zo ontvang je tweewekelijks inspiratie voor binnen en buiten.

BinnensteBuiten, dinsdag 15 oktober om 18.45 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.