BinnensteBuiten: Extra lange aflevering op zaterdag 23 september

In Leiden is de Oranjerie uit 1856 aan de rand van de stad jarenlang de plek geweest waar rijke Hagenaren samenkomen. Tegenwoordig wonen Wolbrand en Grace van der Vis al jaren in dit bijzonder pand, dat omgeven is door water. Doordat de hele dag de zon om de woning draait, valt het licht van alle kanten binnen en is het een fijn zomerhuis.

Chef-kok Sharon de Miranda maakt een snelle maaltijd, maar dit doet ze niet in haar eentje. Zij kookt samen met haar moeder! Ze maken picanha, een mooi staartstuk van een rund, op de barbecue en bereiden daar een salade van zoete aardappel bij.
De meest duurzame manier van goederentransport is zonder twijfel door gebruik te maken van de wind. En dat is precies wat de bemanning van vrachtzeilschip Tres Hombres doet. Culinair expert Alain Caron wacht samen met chocolademaker Enver Loke in eerste instantie dan ook tevergeefs op de aankomst van het schip, met aan boord onder meer de cacao uit de Dominicaanse Republiek voor Enver’s chocolade. Maar na een tocht van 6 maanden maken die paar extra uren niks uit. Als de lading wordt gelost, is dat een klein feestje waard. En dan kan Alain met Enver en de chocolade aan de slag om wat lekkers te maken!

In de Arnhemse wijk Presikhaaf wonen productontwerpers Jorine Oosterhoff en Egbert-Jan Lam met hun kinderen. Deze twee creatievelingen hebben een huis vol verhalen, vintage en zelfgemaakte kunst… Ze vinden hun spullen op internet of in een oude container. Zo heeft alles in huis een bijzonder verhaal, zoals de stoelen die ze vinden in Milaan en die uit een 80 jaar geleden gesloten weeshuis komen.

En de Hortus in Leiden heeft een bijzondere collectie zeldzame planten en bloemen, waarvan een aantal maar een korte periode in bloei staat, zoals bv het geile geitenkruid. Hoofd tuinman Rogier van Vugt zet zich in om bedreigde soorten te redden van uitsterven. Hij weet alles over deze planten en opent in zijn Hortus voor BinnensteBuiten deuren, die voor anderen gesloten blijven.

BinnensteBuiten, zaterdag 23 september om 17.10 uur op NPO 2.

Meer informatie

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880