BinnensteBuiten: Familiebedrijf

Marieke Rusticus en Eddy Spaanser wonen met hun kinderen in een vinex wijk aan de rand van Zwolle. Aan de buitenkant is het huis een nieuwbouw rijtjeshuis, waar Marieke in eerste instantie niet echt warm voor liep. Maar ze heeft hier haar eigen touch aan gegeven met een zeer uitgesproken interieur, want Mariekes passie voor mode en interieur is in het hele huis zichtbaar. Opvallend is de toepassing van houten OSB onder-platen in het interieur. Deze platen dienen vaak als ondervloer, maar in dit huis zie je ze overal terug in het zicht; als kast, als vloer en zelfs als achterwand.

Chef-kok Sharon de Miranda maakt een traditioneel Surinaams rijstgerecht, Moksi Alesie, dat letterlijk gemengde rijst betekent. Deze Surinaamse ‘nasi’ is ontstaan in de tijd van de slavernij, de slaven bereidden deze schotel van de kliekjes die er over waren, zoals kip, vlees en groenten. Het fijne is dat er geen vast recept voor moksi alesi is, je kunt dus zelf bepalen wat er in gaat. Sharon maakt vandaag haar versie met black eyed bonen, geserveerd met geroosterde kip uit de oven.

Wim en Ada van Rijn hebben in 1982 de boerderij van Wim’s ouders overgenomen in Zoeterwoude en het laten uitbloeien tot een kleinschalig, maar veelzijdig biologisch bedrijf. Hier zie je schapen, geiten, koeien, varkens en kippen. Jong en oud weten de boerderij te vinden voor een roeitochtje of een stukje geitenkaas. De bedoeling is dat dochter en schoonzoon het over twee jaar overnemen, een écht familiebedrijf.

BinnensteBuiten, maandag 19 februari om 18.50 uur op NPO 2.