BinnensteBuiten: Frieslandweek - aflevering 2

Een bijzondere week bij Binnenstebuiten waar de ‘culturele hoofdstad van Europa’ Leeuwarden centraal staat, én de provincie Friesland. De meest bijzondere woningen, de lekkerste streekprodukten & gerechten én de Friese natuur, bij BinnensteBuiten leer je de provincie wat beter kennen.

Chef-kok Sharon de Miranda geeft vandaag een Friese twist aan haar maaltijd. Ze maakt soep met bruine bonen, en daarbij serveert ze wentelteefjes van Fries suikerbrood!

In het Friese Buitenpost ligt de drie en halve hectare grote kruidentuin De Kruidhof. Directeur Jan Willem Zwart drong als kleine jongen stiekem de tuin binnen om aardbeitjes te plukken, maar inmiddels mag hij plukken wat ie wil, want hij is er nu de directeur. In de zeventien verschillende thematuinen groeien maar liefst tweeduizend soorten.

In Goutum-zuid, een buurtschap onder de rook van Leeuwarden, wonen Gerben Sikkema en Stijnie Bijlsma sinds twee jaar in één van de vier duurzaam en levensloopbestendig gebouwde huizen met een uniek dorpsgezicht. Het is een nieuwbouwproject en trekt vooral op zondag veel bekijks, want het gebouw is gebouwd in de vorm van een kerk, inclusief kerktoren met haan. Leuk detail, ook al heeft de kerk geen religieuze functie meer, toch werd de opening verricht door de dominee van het buurdorp Goutum.

BinnensteBuiten: Frieslandweek, dinsdag 8 mei om 18.50 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.