BinnensteBuiten: Frieslandweek - aflevering 4

Een bijzondere week bij Binnenstebuiten waar de ‘culturele hoofdstad van Europa’ Leeuwarden centraal staat, én de provincie Friesland. De meest bijzondere woningen, de lekkerste streekprodukten & gerechten én de Friese natuur, bij BinnensteBuiten leer je de provincie wat beter kennen.

In het Friese Nijetrijne is het voormalige veenhuis waar Kees en Yvonne Smit met hun dochter Tessa woen, alleen te voet of via het water te bereiken. Vroeger was dit een café, genaamd De Laatste Stuiver, waar scheepslui en veenarbeiders na het werk dronken tot de laatste cent op was. Het pand was bij de koop in zeer slechte staat. Om het aangezicht van het huis toch te houden, hebben Kees en Yvonne het oude veenhuisje daarom tot de laatste steen opnieuw opgebouwd. Een hele klus, want alle materialen moesten per schip worden vervoerd. Het huis is zoveel mogelijk in ere hersteld en ingericht met spullen van vroeger, soms met een knipoog naar het verleden.

Chef-kok Ramon Brugman stort zich op een bekend Fries gebak: oranjekoek! Een stevig gebak dat zijn naam dankt aan de snippers sinaasappelschil die er in verwerkt is. Maar ook onmisbaar in deze lekkernij: anijs. Weer een smakelijk gebak voor een feestelijke gelegenheid.

In het Friese dorpje Koudum wonen Janny en Nico in een huis boven hun Bed & Breakfast. Het ontbreekt de gasten aan niets als ze op bezoek zijn bij Janny en Nico. Maar daardoor vergeet het stel weleens wat voor zichzelf te doen. Zo heeft hun dakterras van pakweg 20 vierkante meter best wat aandacht nodig. Nu is het heel veel hout en weinig groen, een kale saaie plaats om te zitten. Daarom komt tuinexpert Martin Struger helpen om van hun dakterras een fijne plek te maken.

BinnensteBuiten: Frieslandweek, donderdag 10 mei om 18.50 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.