BinnensteBuiten: huis Lutjebroek, Ramon baklava & paarden in Zuid-Limburg

Het is officieel lente én Ramon heeft zich laten inspireren door Arabische moederdag, dat vandaag in verschillende landen in het Midden-Oosten wordt gevierd. Hij maakt daarom iets waar je sowieso alle moeders, en bijna alle kinderen een plezier mee kan doen: baklava.

In Lutjebroek wonen Laura en Andries in een jaren ‘30 huis. Toen ze kwamen wonen, waren ze ervan overtuigd dat ze niet veel hoefden te klussen. Dit was ook hun bedoeling toen ze het kochten. Uiteindelijk zijn ze vier jaar in dit huis bezig geweest om het op te knappen en zijn ze in de loop van de tijd ware klussers geworden. Ze vonden het belangrijk om gelijk zoveel mogelijk te verduurzamen en dat is gelukt; zelfs de bel is milieuvriendelijk! Maar nu gaan ze eerst even genieten van het huis.
Een paar keer per jaar komt vriendengroep ‘de Groene PK’s’ bij elkaar, met hun trekpaarden die worden ingezet als boomslepers. Dit keer op de Putberg in het Limburgse Voerendaal. De zes stellen met zes trekpaarden vinden het geweldig om met hun dieren de natuur in te gaan. Deze robuuste paarden zijn uitermate geschikt voor zwaar werk, sterker nog, ze staan te trappelen om aan het werk te gaan. Dit keer slepen ze essen weg; deze bomen moeten worden gekapt vanwege de essentaksterfte. Zo blijft het bos vrij van grote machines, genieten de vrienden van het werken met de paarden en de paarden zijn ook blij. Als dát geen win-win situatie is!

BinnensteBuiten, donderdag 21 maart om 18.45 uur op NPO 2.