BinnensteBuiten in het teken van Allerzielen

Zaterdag 2 november is het Allerzielen, de dag dat het leven wordt gevierd van overleden dierbaren. In aanloop (28 oktober tot en met 1 november) naar deze dag besteedt het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten extra aandacht aan bijzondere begraafplaatsen, huizen met religieuze en mystieke details en hartverwarmende gerechten: comfort food voor droevige, donkere dagen.

Zo maakt Sharon op maandag een verwarmende pompoencurry met cashewnoten. Chef-kok Ramon bereidt op woensdag een heerlijke rollade van buikspek gevuld met zuurkool, met daarbij gebakken paddenstoelen en een puree van knolselderij. En Chef-kok Leon maakt een traditionele rijstebrij, een lievelingsrecept dat zijn moeder vroeger voor hem maakte.

Maandag 28 oktober 
Op Natuurbegraafplaats de Hoevens in het Brabantse Alphen wordt begraven middenin de natuur. Het graf wordt niet onderhouden en de natuur krijgt alle ruimte om tot volle bloei te komen. Charlotte Michielsen heeft een bijzondere band met de begraafplaats, omdat ze er werkt, maar ook omdat haar moeder er begraven ligt. Eng of triest vindt ze het niet om op een begraafplaats te werken. De natuur waar ze door omringd wordt geeft haar juist rust én troost.

Emiel en Annemarie wonen middenin de natuur bij Deventer met hun twee tienerkinderen. Hun lievelingsplek is het terras met een prachtig uitzicht. Emiel koestert een beeldje van zijn oudoom die als missionaris naar Brazilië vertrok. De oudoom is zaligverklaard omdat hij geneeskrachtige gaven zou bezitten. Het graf van de oudoom wordt in Brazilië door gelovigen nog drukbezocht.

Woensdag 30 oktober
Op begraafplaats Moscowa in Arnhem gaan natuur en begraven hand in hand. Beheerder André Kruimer vertelt over de bijzondere mossen en de monumentale bomen op Moscowa. Het is niet alleen een plek om je overleden dierbare te herinneren, maar ook een plek om te wandelen, te genieten van de natuur en je te bezinnen op een van de vele bankjes in de richting van elke windstreek.

Donderdag 31 oktober
Judith Rimmelzwaan heeft een oude Roermondse kapel omgebouwd tot een droomhuis. Als glaskunstenares voelt ze zich als een vis in het water tussen al het glas-in-lood in de kapel. De religieuze elementen van de kapel heeft ze verwerkt tot een mooie mix van antiek, modern design en humor. In de relikwieput, een verborgen ruimte in de vloer om schatten te bewaren, ligt een blinkend gouden designschedel.  

Vrijdag 1 november
Allerzielen is een eeuwenoude traditie waarbij we dierbare overledenen herdenken. Boswachter Marieke Schatteleijn is op De Hondsrug in Drenthe. Op deze plek zijn rouw en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden. Marieke bekijkt hunebedden en grafheuvels middenin de natuur. En ze bezoekt het nieuwe Bos van de Toekomst, waar nabestaanden een boom kunnen planten om een dierbare te gedenken.

In Breda wonen José en Maarten op een sfeervolle bovenverdieping uit de jaren ‘50. Hun interieur is een bonte verzameling van brocante en vintage en het staat vol met dierbare herinneringen. Vooral het Mariabeeld dat Maarten jaren geleden op een markt kocht is hem dierbaar.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste BinnensteBuiten nieuws, meld je dan aan voor de BinnensteBuiten nieuwsbrief. Zo ontvang je tweewekelijks inspiratie voor binnen en buiten.

KRO-NCRV BinnensteBuiten van maandag tot en met donderdag om 18.45 uur en vrijdag om 18.30 uur op NPO 2.