BinnensteBuiten: landgoed Schouwenburg, 3D voedsel printen en Limburgse maretakken

Een extra lange uitzending van BinnensteBuiten.

Huis Schouwenburg is een historische buitenplaats, gelegen tussen 't Harde en Elburg.
Het Huis dateert uit de 17e eeuw en kan terugkijken op bijzondere bewoners. Zo logeerde ook de toenmalige prinses Juliana in het verleden hier graag.  In zijn lange geschiedenis is het pand vele malen verbouwd. Als Fenneken en Pim in 2008 het monumentale pand kopen, besluiten ze het niet alleen op te knappen, maar ook geheel te verduurzamen. Door het te restaureren willen ze landgoed behouden voor de volgende generatie. Dat hoort in hun ogen bij het culturele erfgoed.

In het Friese Wolvega ontmoet Leon Mazairac chef-kok Jan Smink. Deze innovatieve chef heeft als eerste ter wereld twee 3D-voedselprinters, die volledig meedraaien in zijn restaurant. Met de komst van de printers is geen vorm meer te gek op het bord: van piramides tot hexagons, met de juiste substantie wordt het een waar kunstwerkje. Volgens Jan heeft 3D-voedselprinten voor de toekomst: “Over een paar jaar koop je als consument gewoon je cartridges in de supermarket, met de smaak die je maar wilt.”

En in het dorpje Margraten in Limburg wonen Jos en Hannie. Zij hebben een fruitteeltbedrijf waar iets bijzonders groeit op de fruitbomen, namelijk maretakken. De laatste jaren is deze bijzondere ‘parasiet’ ook in ons land in de mode. De Engelse naam is ‘Mistletoe’ en het garandeert in elk geval dat er wat wordt gezoend met kerst! Jos probeerde allerlei manieren uit om de maretak te laten groeien op zijn  appelbomen, maar niets lukte. In 1992 bleek 1 van zijn pogingen toch gelukt en daar is hij heel terecht uitzonderlijk trots op.

BinnensteBuiten, vrijdag 27 december om 18.45 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.