BinnensteBuiten: Léons hoofdgerecht met wijntips van Lendl & maretakken

Chef-kok Leon Mazairac neemt het hoofdgerecht van het BinnensteBuiten kerstmenu voor zijn rekening. Dit keer is dat een volledig vegetarische braadschotel met verschillende groenten, waaronder een grote rode biet. Leon maakt er een feestelijk geheel van.

Bij het kerstgerecht hoort natuurlijk een drankje. Sommelier Lendl Mijnhijmer maakt terplekke een keuze voor de bijpassende wijn, maar denkt ook aan non-alcoholische drank, die het gerecht nóg beter tot zijn recht laat komen. In de week voor Kerst maken alle koks van BinnensteBuiten één gang voor het kerstmenu. De gangen zijn ook los te maken, maar vormen samen een mooi diner. Kies er dus van wat je lekker vindt of maak het allemaal!

En in het dorpje Margraten in Limburg wonen Jos en Hannie. Zij hebben een fruitteeltbedrijf waar iets bijzonders groeit op de fruitbomen, namelijk maretakken. De laatste jaren is deze bijzondere ‘parasiet’ ook in ons land in de mode. De Engelse naam is ‘Mistletoe’ en het garandeert in elk geval dat er wat wordt gezoend met kerst! Jos probeerde allerlei manieren uit om de maretak te laten groeien op zijn appelbomen, maar niets lukte. In 1992 bleek 1 van zijn pogingen toch gelukt en daar is hij heel terecht uitzonderlijk trots op.

BinnensteBuiten, donderdag 20 decenber 18.45 uur op NPO 2.