BinnensteBuiten: Mexicaanse invloeden

Claudia en Willem hebben een boerderij in Valthermond. Zij hebben varkens, maar die staan niet allemaal op de boerderij! De biggetjes wel, dat laten ze met trots zien. Maar andere varkens doen nuttig werk op het land en in het bos. Zo eet één van de groepjes varkens de oude oogst van het veld voor een boer en een andere groep staat in het bos. Dáár zijn ze supergelukkig want varkens zijn van oorsprong bosdieren. Ze trekken dan ook met veel plezier het onkruid eruit en eten de berenklauw op.

Maxime Carstens en Gordon Tiemstra wonen hartje Amsterdam achter het Leidseplein. Met liefde heeft het jonge stel hun huurwoning opgeknapt en gevuld met vintage en allerlei tweedehands spullen. Alles heeft een geschiedenis, van de koffiekopjes tot de wc-bril. Hier werkt Maxime aan haar eigen modelabel, en heeft Gordon een plek voor zijn hele bijzondere grote verzameling; wielershirts.

Culinair expert Alain Caron ontmoet grafisch ontwerper Let de Jong, die enkele jaren geleden het roer volledig omgooit. Ze besluit dan om er een jaar tussenuit te gaan op zoek naar iets nieuws. Haar voorliefde voor de Mexicaanse keuken brengt haar naar Los Angeles, waar ze stages loopt bij een aantal taco-foodtrucks en hun familierecepten ontfutselt. Eenmaal terug in Nederland gaat ze met een eigen foodtruck met Mexicaans eten de hort op. Dan merkt ze dat er geen goede salsa te vinden is. En dus gaat ze daar zelf mee aan de slag: ze maakt ze van licht pittig tot heel erg heet. Die salsa’s zijn zo’n succes dat het maken ervan nu haar fulltime job is. En haar talent voor grafisch ontwerp laat ze los op de etiketten van haar product. En zo is de cirkel rond.

BinnensteBuiten, woensdag 3 januari om 18.50 uur op NPO 2.