BinnensteBuiten: Modern koloniehuisje, gevulde uien en Marieke is in Holwerd

In het Drentse dorp Frederiksoord wonen Peter en Ellen Bom op een bijzondere plek, omringd door de natuur. In 1818 sticht generaal Johannes van den Bosch de proefkolonie Frederiksoord. Hij wil een eind maken aan de verpaupering van met name de stedelijke bevolking door het bieden van huisvesting, werk, scholing en zorg. Nu, 200 jaar later, zijn er op dezelfde plek ‘koloniewoningen van de toekomst’ gebouwd. Ze zien er qua stijl en vorm uit als de oorspronkelijke koloniehuisjes maar hebben veel meer comfort én zijn duurzaam en energieneutraal gebouwd. Peter en Ellen vinden hun huis in het mooie Drentse landschap paradijselijk.

Sharon maakt gevulde uien. Klinkt bijzonder… is heel lekker! De vulling bestaat uit zoete aardappel en het geheel wordt geserveerd met een puree van aubergine. Niet je alledaagse vegetarische gerecht!

En boswachter Marieke Schatteleijn is afgereisd naar een van de noordelijkste puntjes van Nederland, naar Holwerd. Hier ligt één van de jongste natuurlijkste kwelders van ons land, waar de zee de ruimte krijgt. Marieke is op alles voorbereid, want niets is zo veranderlijk als het weer: het ene moment loop je nog in het zonnetje en het volgende moment krijg je een hoosbui op je kop. Dát, en de getijden, maken dit gebied heel dynamisch en afwisselend.

BinnensteBuiten, maandag 18 februari om 18.45 uur op NPO 2