BinnensteBuiten: op bezoek bij een andijvie teler en alles over de eend

In Raamsdonkveer gaat achter een oer-Hollandse gevel een zinderende ‘’Casa Colorida’’ schuil. Pâmela en John kopen dit huisje in gedateerde staat en nemen als handige klussers het heft in eigen handen. Ze geven de woning een eigentijdse serre en voorzien het van alle moderne gemakken. In het huis ontmoeten twee culturen elkaar, want de Braziliaanse vintageliefhebber Pâmela voorziet het interieur van veel kleurrijke objecten, zoals bijzondere kasten en prikkelende keramische kunstorganen.

Al meer dan honderd jaar is de familie Kooijman actief in de groenteteelt in Ridderkerk. Inmiddels zwaaien Niek en zijn zoon Gert Kooijman de scepter. Zij kweken andijvie, grove frisée, paksoi en andere bladgewassen in de kas. Voor chef-kok Ramon Brugman genoeg voer om een kijkje te komen nemen.

Het jaar 2020 is het jaar van de wilde eend. Vrijwel iedereen kent deze eend wel, maar wat weet je nou eigenlijk van deze wilde vogel? Vogelaar Camilla Dreef gaat op pad met Erik Kleyheeg die alles kan vertellen over deze eend. Voordat Camilla Erik ontmoet wandelt ze door de prachtige polder van de Krimpenerwaard, vlakbij Gouda.

BinnensteBuiten, maandag 23 maart om 18.45 uur op NPO 2.