BinnensteBuiten: Orzo

In een bijzondere arbeiderswijk op het terrein van de voormalige gistfabriek in Delft, wonen Hedser van der Werff en Monique Poolmans met hun twee kinderen. Hun huis is gebouwd in 1925, daarna was het een kapsalon, en nu woont dit jonge gezin er. Het is klein, maar heel fijn. Hedser heeft zijn eigen ‘mancave’ en ook de keuken is zijn domein: hij straalt als hij aan het koken is. Alleen de straat al, is een plaatje!

Chef-kok Sharon de Mirana kookt met orzo, een gedroogde pastasoort. De vorm en grootte is vergelijkbaar met een rijstkorrel. Orzo kan je gebruiken in soep, als deel van een salade of pilav, of gebakken in een braadpan. Het wordt ook wel gebruikt als substituut voor risotto. Sharon doet er kip bij, gemarineerd in knoflook/citroen en tijm met perzik, basilicum en cashewnoten. Dek maar gauw de tafel!

Wat zitten ze er bijzonder bij! Langs de weg... op de lantaarnpalen, op de elektriciteitssnoeren in de middenberm of gewoon op een paaltje in een weiland langs de afslag: de vogels van Nederland zijn grotendeels gewend aan onze auto’s en rijstijl. Ze maken zelfs gebruik van de verkeersslagaders in het land, voor weidsheid of om een aangereden diertje op te pikken als makkelijke prooi. Vogelaar en bioloog Camilla Dreef gaat kijken bij een omstreden stuk snelweg en hoopt wat paalzitters te zien!

BinnensteBuiten, donderdag 23 november om 18.50 uur op NPO 2.