BinnensteBuiten: Ramons canneloni, park Blijdestein en ‘t Arendsmanhuis Enschede

Chef-kok Ramon Brugman maakt een betaalbare maaltijd: canneloni van gekruid varkensgehakt, een basilicum béchamel en verse tomaten. En dat is nog maar het hoofdgerecht: voor het toetje heeft hij nog een Griekse yoghurt met walnoten. Met daarbovenop hele bijzondere honing: Ramon is namelijk het afgelopen jaar tot imker geschoold, en deze heidehoning komt van zijn eigen bijenvolk!

Verscholen in een villawijk van Hilversum ligt Pinetum Blijdestein. Gerdy en Mariëtte zijn verliefd geworden op deze groene oase en werken er al jaren als vrijwilliger. Coniferen hebben de hoofdrol in deze tuin en laat dat nou net Mariëttes lievelingsboom zijn- de hele winter heerlijk groen. Gerdy is gefascineerd geraakt door de grote collectie rododendrons. Zij moet nog even wachten op ‘haar’ bloemen maar heeft ‘s winters ook genoeg te vertellen.

Wanneer een oude verbandmiddelenfabriek aan de Amstel vrijkomt voor gloednieuwe appartementen, is Ilari Hoevenaars er als de kippen bij om er één te bemachtigen. Hij deelt zijn gelijkvloerse huis vervolgens in op zijn Amsterdams; een brede ruimte met veelal handgemaakte meubelen. Met zijn Finse wortels bootst Ilari vervolgens de Scandinavische eenvoud na in het interieur. Het resultaat is een warm huis waarin familiegeschiedenis, een hang naar vroeger en eigenzinnigheid samenkomen.

 

BinnensteBuiten, donderdag 24 januari om 18.45 uur op NPO 2.