BinnensteBuiten: Samosa

Judith van der Heijden is dik tevreden in haar oude woning van 60 vierkante meter en heeft totaal geen behoefte aan iets anders. Totdat ze op haar 38ste ineens genoeg geld erft… Ze vindt een oud rijtjeshuis in het Rotterdamse, waar van alles aan moet gebeuren. Met hulp van familie en vrienden en met dank aan haar tante is daar drastisch verbouwd. Er is een totaal open constructie ontstaan, van beneden tot aan het dak over drie verdiepingen. Een waanzinnig huis met bijzondere trappen, een Escher tekening-waardig.

Als Ramon zegt aardappel, kerrie, komijn, gember en verse koriander, dan roept iedereen natuurlijk: Indiaas! Hij maakt samosa: driehoekig gevouwen gevulde deeghapjes. Deze versie is vegetarisch en je krijgt ook meteen de recepten voor twee kakelverse Indiase dipsauzen. Een heerlijke betaalbare gerecht!

Vandaag krijgt Marieke Schatteleijn een unieke kans om het Groningse waddeneilandje Rottummeroog te bezoeken. Tot 1965 woonde hier slechts één familie: die van de ‘eilandvoogd’, maar tegenwoordig is het eiland alleen voor vogels, schelpen en zeehonden. Mensen komen er alleen op expeditie – in een vissersboot is het een tocht van een paar uur over de waddenzee, daarna een uur ‘droog vallen’. Collega boswachter Jaap Kloosterhuis maakt de tocht 25 keer per jaar en raakt niet uitgepraat over de flora en de fauna van het ongerepte eilandje.

BinnensteBuiten, dinsdag 14 november om 18.50 uur op NPO 2.